Il Brunello è il “cuore” della Fattoria dei Barbi, da noi prodotto sin dal 1892 e pluridecorato in numerose occasioni.
Uve Sangiovese 100%.
Vigneti Vigneti della Fattoria dei Barbi situati nel Comune di Montalcino e iscritti alla produzione di Brunello di Montalcino. Terreno: galestro – alberese. Altitudine: da 300 a 500 m slm. Età media delle viti: vigne impiantate dal 1975 al 2017. Esposizione: Sud. Sistema di allevamento: Cordone libero. Ceppi per ettaro: 5.000. Resa per ettaro in quintali: 65.
Andamento stagionale 2019 Inverno con temperature leggermente sopra alla media; temperature minime sotto lo zero, concentrate nella prima metà di gennaio. Piovosità a fine gennaio e nei primi di febbraio, per un totale di circa 70 mm. Germogliamento nei tempi consueti, con precipitazioni attorno ai 100 mm e temperature medie sui 10 C° a marzo, aprile e maggio. Questo andamento stagionale ha portato a un rallentamento vegetativo. A giugno e luglio nessun evento piovoso di rilievo, ad esclusione di un fenomeno alla fine di luglio (circa 70 mm in due giorni). Le temperature medie in questi due mesi si sono mantenute tra i 20 C° e i 25 C°, con picchi a 35 C° in sole due giornate. Agosto non ha registrato precipitazioni, se non attorno al 25 con 20 mm totali; le temperature nelle medie consuete, con massime tra i 30 C° e i 35 C°. Grazie alle riserve idriche accumulate e alle temperature non eccessive, l’apparato fogliare è rimasto intatto permettendo una lenta e omogenea maturazione delle uve, ottimale per una perfetta maturità fenolica e tecnologica. Piovosità durante la prima settimana di settembre hanno posticipato la raccolta e permesso un contenimento del tenore alcolico delle uve. Le uve Sangiovese in vendemmia si sono presentate in ottimale stato fitosanitario. La vendemmia è iniziata il 30 settembre e si è conclusa il 10 ottobre.
Vinificazione e Affinamento Le uve pigio-diraspate hanno subito un repentino abbattimento di temperatura fino a 16°C, in ambiente protetto di CO2. Questo processo di raffreddamento della buccia dell’uva permette di ottenere una maggiore estrazione del contenuto in antociani e polifenoli. La normale fermentazione alcolica è durata per circa 16/17 giorni ad una temperatura controllata di 27°- 28°C. Alla svinatura è seguita la fermentazione malolattica e successivamente il vino è stato riposto in legni di media piccola capacità (2.25 hl – 15 hl) a cui è seguito il passaggio in botti a capacità superiore.
Il Brunello Annata viene elevato in botti di piccola e media capacità per almeno 2 anni con successivo passaggio in botti a capacità superiore. Affinamento: in bottiglia per un minimo di 4 mesi.
Analisi chimica Alcool 14.50% – Acidità totale 5.8 g/l – Acidità volatile 0.5 g/l – Zuccheri residui < 0.6 g/l – Estratto secco 29.2 g/l – pH 3,27..
Analisi sensoriale Colore: rosso rubino brillante. Profumo: bella frutta rossa (fragole, lamponi) matura, leggera spezia appena affumicata, anice, erica, pepe bianco. Gusto: strutturato, ampio e avvolgente, tannini appena verdi, chiuso ma molto promettente.
Abbinamenti Piatti ricchi di sapore come carni rosse stufate o selvaggina, grigliate o arrosti misti. Formaggi a pasta dura saporiti e ben stagionati.
Temperatura di servizio 18°C.
Capacità di invecchiamento 15-50 anni.
Conservazione delle bottiglie Coricate, al buio e a una temperatura di 12°-14°C.
Confezioni formato bordolese 0,75 Lt. Formato 0,35 Lt e formato magnum 1,5 Lt in confezione singola di legno.
Etichettatura Ambientale
Issue: May 30, 2024
Score: 92/100
Fresh and lively, this light-bodied red offers cherry, strawberry, earth and herb flavors, with crisp tannins emerging on the finish. Approachable now, but should improve with a few more years of age. Drink now through 2038. 13,046 cases made, 1,050 cases imported.
Bruce Sanderson
Issue: December 14, 2023
Score: 95/100
2019 Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino
Producer: Fattoria dei Barbi
From: Italy, Tuscany, Brunello di Montalcino
Color: Red
Type: Table
Sweetness: dry
Variety: Sangiovese
Rating 95
Release Price 80
Drink Date 2025 – 2040
Reviewed by Monica Larner
Issue Date Dec 14, 2023
Source December 2023 Week 2Offering a clean and bright fruit profile, the Fattoria dei Barbi 2019 Brunello di Montalcino shows plum, dark cherry and blackberry. The fruit presented in this vintage is fresh, velvety, nicely contoured and still tastes quite primary in nature. This bodes well for the wine’s future bottle evolution. The tannins are slightly chalky but supported by rich texture. This is from a widely distributed production of 160,000 bottles that will hit the market in January 2024. Great job here.
Monica Larner
Issue: December 2023
Score: 91/100
2019 Brunello di Montalcino.
Producer: Fattoria dei Barbi.
Release Price: $75
Drinking Window: 2025 – 2033
Color: Red
Eric Guido, November 2023
The 2019 Brunello di Montalcino opens with a mentholated freshness, blending savory herbs with wild strawberries and camphor hints. It’s softly textured and supple in feel, more lifted than expected. Crisp red berry fruits cascade throughout and are supported by brisk acidity. This nishes tannic and long, leaving a bitter tinge to linger as hints of licorice fade. I find myself craving a little more flesh on the bone. That said, with maturity should also come more fat that should help to balance the 2019.Eric Guido
Issue: March 4, 2024
Score: 91/100
With over six centuries of land ownership in Montalcino, the Cinelli Colombinifamily continues to preside over one of the region’s most historic estates. Fattoria dei Barbi’s flagship blue label is assembled from the property’s 40 hectares that are registered for Brunello production. The 2019 is true to its mild-mannered style. A pale ruby hue with brick edges matches the mature bouquet offering sweet earthy appeal. Then an unexpected vibrancy sallies forth on the palate. Macerated raspberry gets a lift from pepper and orange peel. Fine, gentle tannins are tightly woven giving a lingering grip. Very serviceable in the near-term. Tasted by: Michaela Morris (at Chiostro Museo Montalcino, 14 Nov 2023). Drinking Window: 2024-2031
Michaela Morris
Issue: March 4, 2024
Score: 94/100
The 2019 Brunello Di Montalcino pours a ruby/garnet color and leaps fromthe glass with lots of purity and personality, revealing notes of wildcherries, pine needles, Mediterranean herbs, and crushed roses. Medium-bodied, it’s snappy with fi ne tannins, crunchy acidity, and a mouthwateringmineral fi nish. It’s zesty and inviting, with refreshing lift and a coolingsensibility, and although it’s light on its feet, it’s highly expressive. Very well done. Drink 2024-2034 | Tasting Date: 2/28/2024. Maturity: 2024-2034
Audrey Frick
Issue: March 22, 2024
Score: 95/100
Pale medium red. Very elegant, clean, minerally red fruit and fresh citrus aromas and flavours. Juicy, lively and smooth, this beautiful Brunello finishes long, energetic and beautifully focused. Outstanding stuff here made in the winery’s usual, more polite style. Drinking window: 2028-2038.
Ian D’Agata
Issue: November 14, 2023
Score: 92/100
The Fattoria dei Barbi’s straight 2019 Brunello opens with varietal Sangiovese aromas of forest floor, new leather, blue flower and aromatic herb. On the solid palate, taut tannins and fresh acidity accompany dried cherry, star anise and tobacco. Drink 2027–2034. Abv: 14.5% Kerin O’Keefe November 2023 ©kerinokeefe.com
Kerin O’Keefe
Issue: February 13, 2024
Score: 94/100
Pale ruby red in colour. Delicate aromas of violet, iris and pale rose petal. Red cherry, redcurrant, liquorice, worn leather, eucalyptus, orange peel and distant spice. on entry showing freshness and energy, light in texture. Savoury. Linear. Full of character. Memorable. Articulated finish.
Tony Wood
Issue: March 25, 2024
Score: 93/100
The first two concepts that arrive in mind for Fattoria deli Barbi’s 2019 Annata are respect and tradition because this insistent sangiovese is just what has been and should always be. Fruit and acidity straight away, together and equal which means there will almost certainly be balance in effect all the way through. That is in fact the case for a 2019 that pays duty to vintage and homage to history. The wood is a bit aggressive mind you and that too adheres to lines of necessity to see a sangiovese from a very good Montalcino vintage with the ability to age. Drink 2025-2030. Tasted November 2023.
Issue: March 26, 2024
Score: 89/100
Tasting vom 22.03.2024. Strahlendes Rubingranat. Schüchterne Nase nach reifen Erdbeeren, Muskat und Lakritze, im Nachhall erdige Anklänge. Saftiger Gaumeneintritt, mit griffigem, weitmaschigem Tannin, zeigt wieder erdige Anklänge, im Finale leider trocknend.
Othmar Kiem, Simon Staffler
Issue: July 2024
Score: silver
SILVER MEDAL. A high-quality wine that clearly demonstrates good winemaking while serving as a good example of its style, source or dominant grape. 89-92 points
Judging Panel: Patrick Schmitt MW | Editor-in-Chief, the drinks business, Andrea Briccarello | Business Development Manager, Jascots, Patricia Stefanowicz MW | Consultant, Educator & Project Manager, Neil Sommerfelt MW | Proprietor, NS Wine Consultancy
Issue: July 2024
Score: 90/100
Herber, etwas ledriger und getrocknet-pflanzlicher bis -floraler Duft nach reifen schwarzen und ein wenig roten Beeren mit feinen Suppenkräuternoten und getrocknet-fleischigen Tönen. Reife, fest gewirkte, herb-saftige Frucht, präsentes, feinsandiges Tannin und gewisser Säurebiss, pfeffrig-ätherische Noten und getrocknete Kräuter, nachhaltig am Gaumen, tabakige Anklänge, etwas Schokolade, hat Kraft, aber auch kühlende Elemente, im Hintergrund Suppenkräuter, eine Spur Tomatenmark, gute Tiefe, sehr guter, fester, herb-saftiger und -würziger Abgang mit Salz. Trinkempfehlung: Mitte 2025 bis 2034+.
Naso aspro, un po’ coriaceo, da vegetale a floreale, bacche nere mature e un accenno di bacche rosse, delicate note di zuppa e di erbe secche. Frutta matura, soda e tartassata, presente, tannini fini e sabbiosi e un certo mordente acido, note pepate ed eteree ed erbe secche, persistente al palato, note di tabacco, un po’ di cioccolato, ha potenza ma anche elementi rinfrescanti, erbe da minestra in sottofondo, un accenno di concentrato di pomodoro, buona profondità, finale molto buono, sodo, tartassato e speziato con sale. Raccomandazioni sul consumo: Mitte 2025 bis 2034+